Káva, čaj nebo dezerty: Jak si osladit život zdravěji?


Pokud chcete ze svého jídelníčku vyřadit zcela bílý rafinovaný cukr, nemusíte se vzdát sladkého úplně! Existuje řada přírodních sladidel, které jsou zdravější a mnohonásobně sladší než běžný cukr. Pojďme si společně ukázat, které to jsou.
 
Také patříte mezi jednice, kteří si nedokáží představit čaj nebo kávu bez zrníčka cukru? Rádi si dopřáváte i nejrůznější druhy sladkostí a cukrovinek? A co cukr vyměnit za zdravější variantu? Snadno je koupíte na internetu, prodejnách se zdravou výživou nebo dokonce v supermarketech.Sladké pečivo
 
Kávu nebo čaj můžete osladit i jinak
Kávu nebo čaj si nejlépe vychutnáte bez dalších dochucovadel, jedině tak totiž vynikne jejich intenzivní chuť a aroma. Pokud si ale přeci jenom nemůžete sladkou chuť odepřít, volte přírodní dochucovadla bez výraznější chuti, které neovlivní celkovou chuť nápoje. Přírodní sladidla můžete používat i na vaření a pečení, zkrátka jako plnohodnotnou náhradu běžného bílého cukru. Které sladidla tedy zvolit?
 

  1. Rýžový sirup

Vyrábí se z rýžového škrobu a má velmi nevýraznou chuť, tudíž se skvěle hodí na dochucování studených i teplých nápojů. Rýžový sirup má nízký glykemický index a je tak vhodný i pro diabetiky. Je několikanásobně sladší než běžný sirup, tudíž ho stačí o poznání méně.
 Rostlinka stévie

  1. Stévie

Jedná se o rostlinku, kterou si snadno vypěstujete i doma v malém květináči. V posledních letech zažívá tato rostlinka velký rozmach a tak jí můžete najít v obchodech v nejrůznějších formách: tabletkách, prášku nebo sušenou.  Stévie má až stonásobně vyšší sladivost, proto s ní buďte velmi opatrní, stačí jí opravdu jen zanedbatelné množství. Skvěle se s ní dochucují moučníky a nejrůznější dezerty. Je vhodná i pro diabetiky a její specifickou chuť si jistě okamžitě zamilujete. Stevie koupit můžete i na internetových stránkách, kde je její cena víc než příznivá.