Smrtící oběd


Patříte mezi milovníky ryb a výrobků z nich? Tradiční japonská ryba fugu je už ale trochu jiný šálek kávy. Při konzumaci totiž můžete i zemřít!
Fugu nebo také taifugu, znamená v překladu říční prase a její konzumace je adrenalinovým zážitkem přetrvávajícím v japonské kultuře již několik staletí. K dostání je pouze v této zemi, protože jen Japonsko má povolení tuto rybu lovit (když na ni narazíte někde jinde jedná se o zmražený kus) a dostanete ji zde pouze v zimě, protože se fugu loví právě v tomto období, kdy je kvůli chladným podmínkám obalená tukem.
Ryba fugu
Jed jedné této malé neškodně vypadající rybičky by dokázal usmrtit 30 dospělých osob. K zabití jednoho jediného člověka stačí asi kapička jedu o velikosti špendlíkové hlavičky. Prvním příznakem otravy je mravenčení kolem úst. Jako další přichází ochrnutí svalstva a dýchacích orgánů nebo k selhání srdce. Pokud se ocitnete v první možnosti je zde ještě naděje záchrany, ale to pouze v případě, že jste okamžitě napojeni na dýchací přístroj po dobu, než účinky jedu odezní. Od roku 2000 prý na její jed zemřelo okolo 23 osob (ve většině případů se ale jednalo o jedince, kteří si tuto pochoutku chtěli připravit doma). Tetrodoxin (obsažený jed) je až tisíckrát silnější než kyanid, a proto tuto rybu mohou připravovat pouze vyškolení šéfkuchaři. Aby se fugu naučili správně připravit, musí projít dvouletým kurzem, který obsahuje jak praktickou, tak i teoretickou část. Dopustí-li se uchazeč o certifikát i nepatrné chybičky, je z kurzu nemilosrdně vyhozen. Není tak divu, že z celého kurzu projde někdy i méně než třetina.
Plátky z fugu
Mezi jedovaté části ryby patří ledviny, játra, jikry a některé části kůže, jež musí šéfkuchař velice opatrně vyjmout. K úpravě ryby se používá speciální nůž, který musí být uložen jinde než ostatní nože. Jedovaté části ryby musí být okamžitě pečlivě zabaleny a vyhozeny nebo spáleny.
Maso se je servírováno v podobě velice tenkých, až téměř průsvitných plátků, spolu se zeleninou a sójovou či citrusovou omáčkou. Může se ale také dusit nebo grilovaná a její chuť prý připomíná kuře. Tak co sebrali byste všechnu svou odvahu a fugu vyzkoušeli?